En super nem og simpel opskrift på kernerugbrød med surdej og uden rugkerner, denne opskrift er lavet udelukkende med en aktiv surdej som får brødet til at hæve, men hvis man er i tvivl om hvor stærk ens surdej er kan man tilføje en smule gær (en klump på størrelse med en ært) for at sikre at brødet hæver.
Opskrift til 1 stort eller 2 mindre rugbrød
Kernerugbrød
- 70 g aktiv surdej
- Evt. 3-5 gr gær hvis man er i tvivl om hvor aktiv ens surdej er.
- 400 g rugmel
- 150 g solsikkekerner
- 60 gr græskarkerner
- 40 g hvedemel
- 60 g hørfrø
- 40 gr sesam
- 15 g salt
- 500 g vand
- 15 gr maltmel
- Smør til formen + kerner til toppen + 2 spsk vand til toppen
Bland alle ingredienserne sammen i en røremaskine og rør dejen med en flad dejkrog i 10 min. ved lav hastighed. (skub dejen ned af kanterne et par gange undervejs). Smør en rugbrødsformen med lidt blødt smør. Hæld dejen op i formen og spred den helt ud i formen, drys toppen med kerner. Dæk formen med et vådt viskestykke og lad rugbrødet hæve et rundt sted i 10-20 timer (tiden afhænger af hvor aktiv din surdej er) Når brødet er hævet til omkring dobbelt størrelse bages det ved 180 grader i en time. Vend brødet ud af formen og lad det køle af inden det skæres i skiver.
Hvad størrelse er din form hvis du bruger portionen til et ‘stort’ brød? Kh Julie
Min store rugbrødsform er 30 cm lang:-)