Som Tam er helt klart min yndlingsalat fra Thailand. Det er ikke dem nemmeste salat at lave herhjemme, da ingredienserne skal købes i et Thai supermarked. Hvis man ikke kan skaffe umoden papaya, kan man skifte det ud med fx spids- eller hvidkål, det giver selvfølgelig ikke helt det sammen resultet, men smager også super godt.
Som tam – papaya salat
- 1 umoden papaya
- 5 fed hvidløg
- 3 bird eye chili (thailandsk chili) eller 1-5 stk. efter smag
- 4 spsk lime saft
- 5 spsk fiskesauce
- 3 spsk palmesukker (revet eller hakket)
- 2 store tomater
- 200-300 gr lange bønner
- 0,5 dl saltede og ristede peanuts
- Evt. 2 spsk små tørrede rejer
Skræl og snit den umodne papaya i fine strimler. Kom chili og hvidløg i en morter og knus til der ikke er nogle store stykker tilbage. Skær bønnerne i stykker på ca. 3 cm. og skær tomaterne i tynde både. Bland lime, sukker og fiskesauce. Kom bønnerne og chili, hvidløgsblandingen op i en stor morter eller en plastikskål (som kan tåle at blive brugt som en morter). Knus/stød bønnerne sammen med chili og hvidløg i 1 minut. og tilsæt papaya og dressingen, og mort til papayaen bliver blød, det tager cirka 3-4 minutter. Tilsæt til sidst tomat, peanuts og evt. rejer og rør ca. 1 min.
Server som tilbehør til andet thailandsk mad, eller på traditionel vis med sticky rice og grillet kylling.
2 Replies to “Som Tam – thailandsk papaya salat”