Sushiris

Ris passende til hjemmelavet sushi til ca. 4-5 personer

  • 400 gr sushiris (grødris kan også bruges) 
  • 5 dl vand 
  • 5 spsk riseddike 
  • 3 spsk sukker 
  • 1 tsk salt  

Vask forsigtigt risene med hænderne i koldt vand, til vandet ikke bliver hvidt længere. Man skal typisk vaske dem 4-5 gange. Riseddike blandes med sukker og salt i en skål eller gryde, så blandingen kan varmes enten i mikrobølgeovnen eller i gryden. Blandingen skal varmes op og røres rundt så sukker og salt bliver opløst.

Sigt de skyllede ris, kom den i en gryde og tilsæt de 5 dl vand. Giv ris og vand et opkog, kom et låg på gryden og sku ned på svag varme. Lad nu risene koge i 15 minutter uden at løfte låget og røre i risene. Efter de 15 minutter skal låget blive på, varmen slukkes og lad risene trække i 10 minutter. Herefter hældes de kogte ris ud et stort fad og hældes over med eddikeblandingen. Brug en spatel eller ske til at vende og “skærer” forsigtigt rundt i risene, så eddikeblandingen bliver fordelt, og eventuelle klumper af ris bliver brudt. Efter 10-15 minutter vendes risene igen forsigtigt, så de kan køle endnu mere af. Når risene er kølet af kan de bruges med det samme, eller dækkes med et fugtigt viskestykke, og opbevares ved stuetemperatur til de skal bruges.

Sushi

  • Sushi nori (tang)
  • Rå laks
  • Gulerødder
  • Agurk
  • Mango
  • Avokado
  • Forårsløg
  • Flødeost

Alt fyldes skæres så vidt muligt i tynde strimler.

For at lave makiruller lægges et helt eller halvt stykke tang på bambusmåtten, de afkølede sushiris fordeles på det meste af tangen, lad den sidste centimeter eller to være fri for ris, så den kan bruges til “hæfte” rullen. Når risene fordeles kan man med fordel dyppe fingrene i koldt vand, så risene ikke klistre fast til fingrene. Læg fyldes på risene og rul den så stramt som muligt, det sidste stykke uden ris gøres vådt med en smule vand, så det klistre til det andet lag.

For at lave uramakiruller, lægges et stykke film på bumbusmåtten, hvor risene så fordeles på, i samme størelse som det stykke halvt stykke tang. Det halve stykke tang pladseres ovenpå risene, fyldes pladseres på tangen og den rulles stramt, hvis man vil kan man også drysse med sesam eller rulle den i det. Man kan også toppe rullen med fx tynde skiver avokado eller fisk inden den skæres ud.

Når rullerne skal spises skæres de med en skarp kniv ud i passende stykker. Server med soya, syltet ingefær og wasabi

Share

6 Replies to “Hjemmelavet Sushi”

  1. Hej mia.
    Skal det være noget specielt laks? Er det bare et stykke frisk fra fiskemanden? Skal det have været frosset ned først? Jeg vil super gerne prøve at lave det selv.
    Kh christina

  2. Hej Mia,
    Jeg kan se du har skrevet flødeost, men ikke til hvad eller hvornår du bruger det? Og hvor kan man få de sorte/sesamfrø fra?

    1. Hej Julie
      Man kan smøre flødeost på tangen når man laver uramakiruller, altså som en del af fyldet:-) Og jeg har købt de sorte sesamfrø i et mellemøstlig supermarked/grønthandler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg